VITAMINOK
A vitamin - retinol
A vitamin - retinol, hatása a szervezetre:
- Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhény szempanasz kezeléseében van nagy segítségre.
- Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni llenállóképességet.
- Leröviditheti a betegségek lefolyását.
- A szövetek és a szervek külső rétegeit egésségesen tartja a mindennapokban.
- Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
- Erősíti a csontokat, gyorsítja a nővekedést.
- Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
- Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot
A vitamin - retinol, természetes formái:
Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyömölcsök.
Ajánlott napi adag: 50 mg
C vitamin - aszkorbinsav
C vitamin - aszkorbinsav hatása a szervezetre:
- Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
- Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozz az immunrendszer működését.
- Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
- Nagyobb menyíségben hashajtóként hat.
- Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
- Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
- Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
- Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását.
C vitamin - aszkorbinsav természetes formái:
Citrusfélék gyümölcsei, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág.
Ajánlott napi adag: 500 - 1000 mg
D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol
D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol hatása a szervezetre:
Egy nagyon speciális, zyíroldékony vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve nyövényi eredetü provitaminokból alakúl ki magában a szervezetben. A D2 vitamin (ergokalciferol), a D3 vitamin (kolekalciferol) pedig a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik.
- Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívodnak fel a vékonybélből.
- Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését.
D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol természetes formái:
Halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek
Ajánlott napi adag: 400 NE (10qg)
E vitamin - tokoferol
E vitamin - tokoferol hatása a szervezetre:
- Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
- Aki rendszeresen szed E vitamint, megörzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
- Az A vitamminal karöltve védi a tüdőt a levegöszennyeződés káros hatásaival szemben.
- Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását.
- Megakadályozz a dúrva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
- Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
- Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
- Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
E vitamin - tokoferol természetes formái:
Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás.
Ajánlott napi adag: 400 NE
B1 vitamin - thiamin
B1 vitamin - thiamin hatása a szervezetre:
- Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin tipus.
- Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
- A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerü adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
- Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete.
- Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
- Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin - thiamin természetes formái:
Hántolatlan rízs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle.
Ajánlott napi adag: 50 mg
B2 vitamin - riboflavin
B2 vitamin - riboflavin hatása a szervezetre:
Valamennyi B vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményekkel.
- Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin.
- A B2 vitamin a thiaminnal szemben, hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre.
- Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
- Egésségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök.
- Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást.
- G vitamin néven is ismert.
B2 vitamin - riboflavin természetes formái:
Máj, vese, hal, tojás, tej, sajt, élesztő és leveles zőldfőzelékek
Ajánlott napi adag: 50 m
B3 Vitamin - niacin
B3 Vitamin - niacin hatása a szervezetre
- A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
- Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
- Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
- Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
- A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
- Segíti az emésztőrendszerünk működését
- Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Megőrzi a bőr szépségét
B3 Vitamin - niacin természetes formái:
Gabonafélék, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj, és a húsok.
Ajánlott napi adag: gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető
B4 Vitamin - adenin
Előfordulása: egyes mirigyek hidrolízisénél keletkezik, illetve élesztőben található meg. Az adeninből adenozin lesz különböző kémiai folyamatok révén, amikor pedig dezixiribózhoz kapcsolódik, illetve a foszfátcsoportokkal együtt ATP keletkezik belőle, vagyis, adenozin, trifoszfátot hoz létre
z ATP pedig a sejtek anyagcseréjében játszik szerepet, a niacinhoz hasonlóan, illetve a kémiai energiák tárolásában, és szállításában kap szerepet.
Régebbi kiadású könyvekben, és szakiratokban találkozhatunk B4 vitaminként vele, viszont kiderült, hogy nincsen, úgynevezett „vitamin funkciója".
B5 vitamin – pantoténsav
B5 Vitamin – Pantoténsav hatása a szervezetre:
- Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
- Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
- Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
- Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagymennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
- A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében. Herpesz és arthritisz megszüntetésében is szerepet játszik.
B5 vitamin – pantoténsav természetes formái:
Gabonafélék, hüvelyesek, húsok, máj, vese, különösen a karfiolban, avokádóban, lazacban, csirkében, tojássárgájában, illetve a sajtokban.
Ajánlott napi mennyiség: gyermekeknek koruktól függően 2 és 6 mg között, míg felnőtteknek 6mg a napi szükséglet.
B6 vitamin - piridoxin
B6 vitamin - piridoxin hatása a szervezetre:
Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürűl a szervezetből ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményel.
- Megnő a B6 vitamin szüksékletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
- Nélkülönhetettlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
- B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
- Szükséges még a sósav képzéséhez.
- Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
- Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
- Természetes vizelethajtó szerként működik.
B6 vitamin - piridoxin természetes formái:
Búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás, kantalupdinnye.
Ajánlott napi adag: 50 mg
B12 vitamin - kobalamin
B12 vitamin - kobalamin hatása a szervezetre:
- Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
- Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze.
- Nem túl szerencsésen a gyomorból szívodik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben.
- Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
- Fokozza a gyermek nővekedését és étvágyát.
- Nőveli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozóképességet.
B12 vitamin - kobalamin természetes formái:
Máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús.
Ajánlott napi adag: 50 - 100 qg
B13 vitamin - orotsav
B13 vitamin hatása a szervezetre:
- Közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében.
- Esetleg megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől.
- Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését.
B13 vitamin természetes formái:
Gyökérzöldségek, tejsavó.
Ajánlott napi adag: felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg
B15 vitamin - pangamsav
B15 vitamin - pangamsav hatása a szervezetre:
- Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetettlen része, a szó szoros értelmében nem vitamin. Az oroszok vezették be, akik lelkesedtek az eredményeiért.
- Magyarországon nem hivatalos.
- Az E vitaminéhoz hasonló a hatása, tehát antioxidáns.
B15 vitamin - pangamsav természetes formái:
Sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.
Ajánlott napi adag: 50 - 150 mg
BC vitamin – folsav
BC vitamin – folsav hatása a szervezetre:
- A terhesség ideje alatt nélkülözhetetlen vitamin, mivel ennek hiányában súlyos születési és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál, kisbabáknál, gyerekeknél. Ilyen a nyitott gerinc és az ehhez hasonló idegrendszeri fejlődési rendellenességek.
- A folsav felelős a vörösvérsejtek egészséges formájának kialakulásában, és minden más sejtalakulásban is szerepet játszik
- A sejtek anyagcsere folyamatában is részt vesz, segíti azt, és a DNS láncot felépítő molekulák előállításában is szerepet vállal
- Bizonyos fehérjéket bont le olyan formában, melyeket a szervezet könnyedén tud hasznosítani így
- Csökkenti a szívinfarktus veszélyét, kockázatát, mivel egy aminosav csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetünkben
- Egyes rosszindulatú daganatos betegségek megjelenésének kockázatát csökkenti
- Emellett hatásos az időskori depresszió csökkentésében is
- A folsav tulajdonképpen minden olyan folyamatban szerepet vállal, mely során sejtosztódás következik be, ilyen esetek például vérsejtek képződése, sebek gyógyulása, és az izomszövetek felépülése
BC vitamin – folsav természetes formái:
Vitaminnal dúsított gabonafélék, máj, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, bab (fekete szemű), paraj, gyümölcsök többségében, és még az élesztőben is
Ajánlott napi adag: Gyermekek számára a 0,2 mg mennyiség, míg felnőtteknél inkább 0,4 mg, várandós anyukáknál ez a mennyiség megugorhat, akár 0,5 vagy 0,6 mg-ra is.
BT vitamin – karnitin
BT vitamin – karnitin hatása szervezetre:
- karnitin egy a szervezetünkben képződő vitaminok közé sorolható, többlépcsős folyamat során képződik, aminosavak, különféle vitaminok és vas közreműködésével, ezt hívjuk bioszintézisnek
- Sportolóknak különösen fontos vitamin, mivel növeli a fizikai teljesítményt, fokozza az izmok erőnlétét
- Testépítőknek is igen hasznos, mivel csökkenti a testzsír mennyiségét, azáltal, hogy jelentősen növeli a sejtek zsíranyagcseréjét
- Szívizmunkat is erősíti, így segíti az egészséges szívműködést
- Emellett késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
- A karnitin lényegében az „energia szállítója”, mivel az energia termeléshez szükséges zsírsavak szállítja oda, ahol azokat energiává kell átalakítani
- Az izmok oxigénellátottságában is jelentős szerepet játszik
- Gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetünkből
- Illetve kulcsfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint optimális szinten tartásában
- Férfiaknál termékenységet fokozó hatással rendelkezik
BT vitamin – karnitin természetes formái:
Nagyon sok ételben megtalálható, ám a zöldségfélékben kisebb mennyiségben, fehérhúsokban 1000 mg körül, míg a vörös húsokban, például, marha, kecske, sertés, bika stb. a 2000 mg-ot is elérheti.
Ajánlott napi adag: gyermekek számára 100 és 150 mg között, míg felnőtteknek 250 és 400 mg-nyi karintinre van szükségük naponta.
Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin
Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin hatása szervezetre:
- Lipotróp anyag révén, gátolja a különféle zsírok lerakódását a szervezetünkben, különösen a májban, így főként májvédő funkciójáról ismert
- Csökkenti a magas koleszterinszintet, mivel növeli annak felhasználását, így csökkentve a zsírok lerakodását az árfalakon
- Testépítőknek, diétázóknak, és fogyókúrázóknak kiemelten ajánlott a szedése, mivel szerepet játszik a zsírok szállításában, oda ahol azokra szükség van, így segíti a zsírégetést
- Pszichés egészségjavító hatása igazolt, mivel nagyobb mennyiségben való bevitele csökkentette a szorongás érzetét, és a depresszió tüneteit, magyarán nyugtató hatású
- Rendkívül fontos a haj egészséges növekedésének folyamatában, és ennek hiánya súlyosabb esetben kopaszodáshoz is vezethet
- Az erek megkeményedése ellen véd
- Az ekcéma gyógyulási folyamatában is segítségül szolgál
- Segít szervezetünknek az optimális cukorszint tartásában, így cukorbetegnek is kiemelten fontos vitamin
Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin természetes formái:
Főként növényi és állati zsírokban, illetve tojássárgájában, májban, sörélesztőben, az amerikai mogyoróban, mazsola, gabonafélékben, legtöbb gyümölcsben és zöldségben (kiváltképp a hüvelyesekben), tejben és tejtermékekben
Ajánlott napi beviteli mennyiség: Férfiaknak normál esetben 550 mg körül míg nőknek 420 mg körüli mennyiségben kell naponta, ám ez az érték nőhet bizonyos helyzetekben. Különösen májvédő hatásának és zsírégető hatásának növelése érdekében a napi 1 gramm mennyiséget is elérhetjük, míg pánikbetegeknek, és depressziósoknak az orvos ajánlása akár a napi 12g-ot is elérheti. Cukorbetegség szövődményeként elhíresült neuropátia kezelésekor napi 2 gramm szedése javallt.
F vitamin - zsírsavak
Az F vitamin - zsírsavak hatása szervezetre:
- Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését
- Befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére, kalciumot juttat a szervezetünkbe
- A koleszterin lerakódását megakadályozza az érfalakon
- Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket
- Elősegíti a növekedést, és a szervezet más élettani folyamatait
- Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában
- A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul
- A káros sugárzások mint például a röntgen sugárzás, ultraibolya sugárzás ellen is egy bizonyos fokú védelmet biztosít
F vitamin - zsírsavak természetes előfordulási formái:
Tengeri halakban, növényi olajokban, például kukorica, napraforgó, szója, olajos magvakban, mint például dió, mogyoró, mandula, és az avokádóban is megtalálható.
Ajánlott napi beviteli mennyiség: a telítetlen zsírsavak napi beviteli mennyisége felnőttek számára 400mg körül mozog.
G vitamin – riboflavin
G vitamin – riboflavin hatása szervezetre:
- A szervezet energiatermelésének folyamatában fontos szerepet tölt be, mivel a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában játszik szerepet
- A vérképzésben is részt vesz, ahogyan a szöveti légzés folyamatában is
- Antitesteket termel szerveztünk számára
- Emellett nélkülözhetetlen a növekedésben és a szaporodásban
- Hiánya esetében károsodhatnak a nemi szervek
- Az oxidatív folyamatokban és a méregtelenítésben is fontos szerepet tölt be
- Az energiaszintünket növeli, és megőrzi a haj és a köröm szépségét, egészségét
- A terhesség során fellépő görcsöket enyhíti
G vitamin – riboflavin természetes előfordulási formái:
Tejben és sajtokban, különböző leveles zöldségekben, kiváltképp a hüvelyesekben, élesztőben is, a májban, vesében, tojásban, gabonafélékben, és a mandulában.
Ajánlott napi beviteli mennyiség:
Életkortól függetlenül 0,15 mg a napi ajánlott beviteli mennyiség, viszont mivel idős korban romlik a Riboflavin vitaminjának felvétele, ezért a napi bevétel nem lehet itt kevesebb mint 1,2 mg!
Megjegyzés:
H vitamin – biotin
H vitamin – biotin hatása a szervezetre:
- A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek
- Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában
- A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet
- A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra.
- A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít
- A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag
- Enyhíti az izomfájdalmakat
- Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben
H vitamin – biotin természetes előfordulási formái:
Mogyoró, mandula, dió, szezámmag, sertésmáj, túró, vese, élesztő, tojássárgája, zöldségek többségében is előfordul, karfiol, hántolatlan rizs, és a spenótban is megtalálható
Ajánlott napi beviteli mennyiség: Felnőtteknél napi 1,6 – 2 m
K vitamin - menadion
K vitamin – menadion hatása szervezetünkre:
- A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni
- Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
- Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
- A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
- Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
K vitamin – menadion természetes előfordulási formái:
Zöldleveles zöldségfélékben, káposztában, brokkoliban, parajban, májban, tej és tejtermékekben, spenótban, kelbimbó, kelkáposzta, tojássárgája, petrezselyem, lucerna.
Ajánlott napi beviteli mennyiség:
Mivel szervezetünk körülbelül a napi szükséges beviteli mennyiség 80%-át barátságos bélbaktériumok által előállítja, így 70 és 80 mikrogrammnyi K vitamin bevitele szükséges naponta normál esetben. Erős antibiotikumos kezelés következtében a bélflóránk sérül, illetve elpusztul szükséges fokozott pótlása.
L vitamin - bioflavonoidok
L vitamin - bioflavonoidok hatása szervezetünkre:
- Igen kiemelkedő szerepet játszanak az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetünkben történő felszívódásának
- A bioflavionodok szedése C vitaminnal együtt, felerősítik egymás hatását
- Ezenkívül igen hatásos allergiás (antiallergiáns) tünetek kezelésére, enyhítésére
- Emellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is vannak
- Továbbá a Bioflavionodok felelősek a vérfalaink erősségéért, szilárdságáért
- Hozzájárul a kötőszövetek egészségéhez
- Baktériumölő, és keringésserkentő hatásuk van
- Az epe működésében is szerepet játszanak, segítik azt, és csökkenti a koleszterinszintet
- Megakadályozzák a fogínyvérzést, kezelni lehet vele a herpeszt
- A belső fül gyulladása, betegsége miatt fellépő szédülést gátolja
- Segítenek a Bioflavionodok az ödéma kezelésében
- Sérülések esetén, (beszélünk itt most a sportsérülésekről) csökkentik a vérzéseket, és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak
- Csökkentik a Bioflavionodok a trombózis veszélyét és az érelmeszesedés kockázatát
- Meggátolják számos gomba, vírus, és baktérium túlzott, kórós elszaporodását
- Kedvezően befolyásolják a zsír- és a koleszterin anyagcserét, valamint az enzimrendszerek működését
L vitamin - bioflavonoidok természetes előfordulási formái:
Citrusfélék mint például citrom, narancs, grapefruit, emellett a csipkebogyó, sárgabarack, cseresznye, szeder, fekete ribizli, szőlő, szilva, paprika,
Ajánlott napi beviteli mennyiség:
C vitaminnal fordul általában elő, így megfelelő c vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett nincs szükség figyelni a napi beviteli mennyiséget.
T vitamin - troxerutin
A T vitamin troxerutin-ról, eddig annyi ismert, hogy csökkenti az ödéma okozta tüneteket és emellett fontos szerepet tölt be a vérzékenység megakadályozásában.
Az orvostudomány még nagyon keveset tud erről a vitaminról, a javasolt napi felvételi mennyiséget, adagot pedig még nem határozták meg emiatt.
Megtalálható a T vitamin a tojás sárgájában, és a szezámmagban is
U Vitamin
U Vitamin hatása a szervezetünkre:
- Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását
- Megelőzi illetve megszünteti a külső és a belső gyulladásokat egyaránt
- Gyógyítja a cukorbetegséget is, tüneteit enyhíti
- A külső és a belső fekélyeket hegmentesen szünteti meg
- Csillapítja a Craisfeld-jacobs kór tüneteit is
- Nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél
- Segíti, erősíti az immunrendszert
- Megszünteti a genitáliák bakteriális megbetegedéseit
- Gyengíti az alkohol- és a kábítószer függést, így ilyen esetekben mindenképp fokozott a beviteli mennyiség, melyet természetesen orvos ír elő
- A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti fel
- Kondicionálja a legyengült szervezetünket
U Vitamin természetes előfordulási helye:
Az U vitamin leginkább a nyers káposztában fordul elő természetes formában.
U Vitamin napi ajánlott mennyiség bevitele:
A tudósok által nem megállapított.