EZ JÓ

Üdvözöllek honlapomon

                              VITAMINOK


A vitamin - retinol

A vitamin - retinol, hatása a szervezetre:A vitamin retinol

  • Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhény szempanasz kezeléseében van nagy segítségre.
  • Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni llenállóképességet.
  • Leröviditheti a betegségek lefolyását.
  • A szövetek és a szervek külső rétegeit egésségesen tartja a mindennapokban.
  • Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
  • Erősíti a csontokat, gyorsítja a nővekedést.
  • Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
  • Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot

A vitamin - retinol, természetes formái:

Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyömölcsök.

Ajánlott napi adag: 50 mg


C vitamin - aszkorbinsav

C vitamin - aszkorbinsav hatása a szervezetre:C vitamin aszkorbinsav

  • Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
  • Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
  • Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozz az immunrendszer működését.
  • Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
  • Nagyobb menyíségben hashajtóként hat.
  • Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
  • Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
  • Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
  • Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását.

C vitamin - aszkorbinsav természetes formái:

Citrusfélék gyümölcsei, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág.

Ajánlott napi adag: 500 - 1000 mg


D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol

D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol hatása a szervezetre:D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol

Egy nagyon speciális, zyíroldékony vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve nyövényi eredetü provitaminokból alakúl ki magában a szervezetben. A D2 vitamin (ergokalciferol), a D3 vitamin (kolekalciferol) pedig a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik.

  • Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívodnak fel a vékonybélből.
  • Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését.

D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol természetes formái:

Halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek

Ajánlott napi adag: 400 NE (10qg)

E vitamin - tokoferol

E vitamin - tokoferol hatása a szervezetre:E vitamin - tokoferol

  • Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
  • Aki rendszeresen szed E vitamint, megörzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
  • Az A vitamminal karöltve védi a tüdőt a levegöszennyeződés káros hatásaival szemben.
  • Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását.
  • Csökkenti a fáradtságot.
  • Megakadályozz a dúrva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
  • Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
  • Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
  • Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.

E vitamin - tokoferol természetes formái:

Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás.

Ajánlott napi adag: 400 NE


B1 vitamin - thiamin

B1 vitamin - thiamin hatása a szervezetre:B1 vitamin - thiamin

  • Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin tipus.
  • Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
  • A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerü adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
  • Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete.
  • Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
  • Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.

B1 vitamin - thiamin természetes formái:

Hántolatlan rízs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle.

Ajánlott napi adag: 50 mg


B2 vitamin - riboflavin

B2 vitamin - riboflavin hatása a szervezetre:B2 vitamin - riboflavin

Valamennyi B vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményekkel.

  • Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin.
  • A B2 vitamin a thiaminnal szemben, hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre.
  • Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
  • Egésségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök.
  • Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást.
  • G vitamin néven is ismert.

B2 vitamin - riboflavin természetes formái:

Máj, vese, hal, tojás, tej, sajt, élesztő és leveles zőldfőzelékek

Ajánlott napi adag: 50 m

B3 Vitamin - niacin

B3 Vitamin - niacin hatása a szervezetre

  • A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
  • Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
  • Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
  • Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
  • A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
  • Segíti az emésztőrendszerünk működését
  • Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
  • Csökkenti a koleszterin szintet
  • Megőrzi a bőr szépségét

B3 Vitamin - niacin természetes formái:

Gabonafélék, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj, és a húsok.

Ajánlott napi adag: gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető

B4 Vitamin - adenin

Előfordulása: egyes mirigyek hidrolízisénél keletkezik, illetve élesztőben található meg. Az adeninből adenozin lesz különböző kémiai folyamatok révén, amikor pedig dezixiribózhoz kapcsolódik, illetve a foszfátcsoportokkal együtt ATP keletkezik belőle, vagyis, adenozin, trifoszfátot hoz létre

z ATP pedig a sejtek anyagcseréjében játszik szerepet, a niacinhoz hasonlóan, illetve a kémiai energiák tárolásában, és szállításában kap szerepet.

Régebbi kiadású könyvekben, és szakiratokban találkozhatunk B4 vitaminként vele, viszont kiderült, hogy nincsen, úgynevezett „vitamin funkciója".

B5 vitamin – pantoténsav

B5 Vitamin – Pantoténsav hatása a szervezetre:

  • Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
  • Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
  • Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
  • Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagymennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
  • A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében. Herpesz és arthritisz megszüntetésében is szerepet játszik.

B5 vitamin – pantoténsav természetes formái:

Gabonafélék, hüvelyesek, húsok, máj, vese, különösen a karfiolban, avokádóban, lazacban, csirkében, tojássárgájában, illetve a sajtokban.

Ajánlott napi mennyiség: gyermekeknek koruktól függően 2 és 6 mg között, míg felnőtteknek 6mg a napi szükséglet.

B6 vitamin - piridoxin

B6 vitamin - piridoxin hatása a szervezetre:B6 vitamin - piridoxin

Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürűl a szervezetből ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményel.

  • Megnő a B6 vitamin szüksékletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
  • Nélkülönhetettlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
  • B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
  • Szükséges még a sósav képzéséhez.
  • Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
  • Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
  • Természetes vizelethajtó szerként működik.

B6 vitamin - piridoxin természetes formái:

Búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás, kantalupdinnye.

Ajánlott napi adag: 50 mg


B12 vitamin - kobalamin

B12 vitamin - kobalamin hatása a szervezetre:B12 vitamin - kobalamin

  • Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
  • Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze.
  • Nem túl szerencsésen a gyomorból szívodik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben.
  • Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
  • Fokozza a gyermek nővekedését és étvágyát.
  • Nőveli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozóképességet.

B12 vitamin - kobalamin természetes formái:

Máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús.

Ajánlott napi adag: 50 - 100 qg

B13 vitamin - orotsav

B13 vitamin hatása a szervezetre:

  • Közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében.
  • Esetleg megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől.
  • Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését.

B13 vitamin természetes formái:

Gyökérzöldségek, tejsavó.

Ajánlott napi adag: felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg

B15 vitamin - pangamsav

B15 vitamin - pangamsav hatása a szervezetre:

  • Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetettlen része, a szó szoros értelmében nem vitamin. Az oroszok vezették be, akik lelkesedtek az eredményeiért.
  • Magyarországon nem hivatalos.
  • Az E vitaminéhoz hasonló a hatása, tehát antioxidáns.

B15 vitamin - pangamsav természetes formái:

Sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.

Ajánlott napi adag: 50 - 150 mg


BC vitamin – folsav

BC vitamin – folsav hatása a szervezetre:

  • A terhesség ideje alatt nélkülözhetetlen vitamin, mivel ennek hiányában súlyos születési és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál, kisbabáknál, gyerekeknél. Ilyen a nyitott gerinc és az ehhez hasonló idegrendszeri fejlődési rendellenességek.
  • A folsav felelős a vörösvérsejtek egészséges formájának kialakulásában, és minden más sejtalakulásban is szerepet játszik
  • A sejtek anyagcsere folyamatában is részt vesz, segíti azt, és a DNS láncot felépítő molekulák előállításában is szerepet vállal
  • Bizonyos fehérjéket bont le olyan formában, melyeket a szervezet könnyedén tud hasznosítani így
  • Csökkenti a szívinfarktus veszélyét, kockázatát, mivel egy aminosav csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetünkben
  • Egyes rosszindulatú daganatos betegségek megjelenésének kockázatát csökkenti
  • Emellett hatásos az időskori depresszió csökkentésében is
  • A folsav tulajdonképpen minden olyan folyamatban szerepet vállal, mely során sejtosztódás következik be, ilyen esetek például vérsejtek képződése, sebek gyógyulása, és az izomszövetek felépülése

BC vitamin – folsav természetes formái:

Vitaminnal dúsított gabonafélék, máj, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, bab (fekete szemű), paraj, gyümölcsök többségében, és még az élesztőben is

Ajánlott napi adag: Gyermekek számára a 0,2 mg mennyiség, míg felnőtteknél inkább 0,4 mg, várandós anyukáknál ez a mennyiség megugorhat, akár 0,5 vagy 0,6 mg-ra is.

BT vitamin – karnitin

BT vitamin – karnitin hatása szervezetre:

  • karnitin egy a szervezetünkben képződő vitaminok közé sorolható, többlépcsős folyamat során képződik, aminosavak, különféle vitaminok és vas közreműködésével, ezt hívjuk bioszintézisnek
  • Sportolóknak különösen fontos vitamin, mivel növeli a fizikai teljesítményt, fokozza az izmok erőnlétét
  • Testépítőknek is igen hasznos, mivel csökkenti a testzsír mennyiségét, azáltal, hogy jelentősen növeli a sejtek zsíranyagcseréjét
  • Szívizmunkat is erősíti, így segíti az egészséges szívműködést
  • Emellett késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
  • A karnitin lényegében az „energia szállítója”, mivel az energia termeléshez szükséges zsírsavak szállítja oda, ahol azokat energiává kell átalakítani
  • Az izmok oxigénellátottságában is jelentős szerepet játszik
  • Gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetünkből
  • Illetve kulcsfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint optimális szinten tartásában
  • Férfiaknál termékenységet fokozó hatással rendelkezik

BT vitamin – karnitin természetes formái:

Nagyon sok ételben megtalálható, ám a zöldségfélékben kisebb mennyiségben, fehérhúsokban 1000 mg körül, míg a vörös húsokban, például, marha, kecske, sertés, bika stb. a 2000 mg-ot is elérheti.


Ajánlott napi adag: gyermekek számára 100 és 150 mg között, míg felnőtteknek 250 és 400 mg-nyi karintinre van szükségük naponta.



Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin

Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin hatása szervezetre:

  • Lipotróp anyag révén, gátolja a különféle zsírok lerakódását a szervezetünkben, különösen a májban, így főként májvédő funkciójáról ismert
  • Csökkenti a magas koleszterinszintet, mivel növeli annak felhasználását, így csökkentve a zsírok lerakodását az árfalakon
  • Testépítőknek, diétázóknak, és fogyókúrázóknak kiemelten ajánlott a szedése, mivel szerepet játszik a zsírok szállításában, oda ahol azokra szükség van, így segíti a zsírégetést
  • Pszichés egészségjavító hatása igazolt, mivel nagyobb mennyiségben való bevitele csökkentette a szorongás érzetét, és a depresszió tüneteit, magyarán nyugtató hatású
  • Rendkívül fontos a haj egészséges növekedésének folyamatában, és ennek hiánya súlyosabb esetben kopaszodáshoz is vezethet
  • Az erek megkeményedése ellen véd
  • Az ekcéma gyógyulási folyamatában is segítségül szolgál
  • Segít szervezetünknek az optimális cukorszint tartásában, így cukorbetegnek is kiemelten fontos vitamin

Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin természetes formái:

Főként növényi és állati zsírokban, illetve tojássárgájában, májban, sörélesztőben, az amerikai mogyoróban, mazsola, gabonafélékben, legtöbb gyümölcsben és zöldségben (kiváltképp a hüvelyesekben), tejben és tejtermékekben

Ajánlott napi beviteli mennyiség: Férfiaknak normál esetben 550 mg körül míg nőknek 420 mg körüli mennyiségben kell naponta, ám ez az érték nőhet bizonyos helyzetekben. Különösen májvédő hatásának és zsírégető hatásának növelése érdekében a napi 1 gramm mennyiséget is elérhetjük, míg pánikbetegeknek, és depressziósoknak az orvos ajánlása akár a napi 12g-ot is elérheti. Cukorbetegség szövődményeként elhíresült neuropátia kezelésekor napi 2 gramm szedése javallt.


F vitamin - zsírsavak

Az F vitamin - zsírsavak hatása szervezetre:

  • Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését
  • Befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére, kalciumot juttat a szervezetünkbe
  • A koleszterin lerakódását megakadályozza az érfalakon
  • Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket
  • Elősegíti a növekedést, és a szervezet más élettani folyamatait
  • Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában
  • A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul
  • A káros sugárzások mint például a röntgen sugárzás, ultraibolya sugárzás ellen is egy bizonyos fokú védelmet biztosít

F vitamin - zsírsavak természetes előfordulási formái:

Tengeri halakban, növényi olajokban, például kukorica, napraforgó, szója, olajos magvakban, mint például dió, mogyoró, mandula, és az avokádóban is megtalálható.

Ajánlott napi beviteli mennyiség: a telítetlen zsírsavak napi beviteli mennyisége felnőttek számára 400mg körül mozog.

G vitamin – riboflavin

G vitamin – riboflavin hatása szervezetre:

  • A szervezet energiatermelésének folyamatában fontos szerepet tölt be, mivel a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában játszik szerepet
  • A vérképzésben is részt vesz, ahogyan a szöveti légzés folyamatában is
  • Antitesteket termel szerveztünk számára
  • Emellett nélkülözhetetlen a növekedésben és a szaporodásban
  • Hiánya esetében károsodhatnak a nemi szervek
  • Az oxidatív folyamatokban és a méregtelenítésben is fontos szerepet tölt be
  • Az energiaszintünket növeli, és megőrzi a haj és a köröm szépségét, egészségét
  • A terhesség során fellépő görcsöket enyhíti

G vitamin – riboflavin természetes előfordulási formái:

Tejben és sajtokban, különböző leveles zöldségekben, kiváltképp a hüvelyesekben, élesztőben is, a májban, vesében, tojásban, gabonafélékben, és a mandulában.

Ajánlott napi beviteli mennyiség:
Életkortól függetlenül 0,15 mg a napi ajánlott beviteli mennyiség, viszont mivel idős korban romlik a Riboflavin vitaminjának felvétele, ezért a napi bevétel nem lehet itt kevesebb mint 1,2 mg!

Megjegyzés:


H vitamin – biotin

H vitamin – biotin hatása a szervezetre:

  • A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek
  • Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában
  • A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet
  • A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra.
  • A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít
  • A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag
  • Enyhíti az izomfájdalmakat
  • Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben

H vitamin – biotin természetes előfordulási formái:

Mogyoró, mandula, dió, szezámmag, sertésmáj, túró, vese, élesztő, tojássárgája, zöldségek többségében is előfordul, karfiol, hántolatlan rizs, és a spenótban is megtalálható

Ajánlott napi beviteli mennyiség: Felnőtteknél napi 1,6 – 2 m


K vitamin - menadion

K vitamin – menadion hatása szervezetünkre:

  • A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni
  • Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
  • Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
  • A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
  • Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen

K vitamin – menadion természetes előfordulási formái:

Zöldleveles zöldségfélékben, káposztában, brokkoliban, parajban, májban, tej és tejtermékekben, spenótban, kelbimbó, kelkáposzta, tojássárgája, petrezselyem, lucerna.

Ajánlott napi beviteli mennyiség:
Mivel szervezetünk körülbelül a napi szükséges beviteli mennyiség 80%-át barátságos bélbaktériumok által előállítja, így 70 és 80 mikrogrammnyi K vitamin bevitele szükséges naponta normál esetben. Erős antibiotikumos kezelés következtében a bélflóránk sérül, illetve elpusztul szükséges fokozott pótlása.

L vitamin - bioflavonoidok

L vitamin - bioflavonoidok hatása szervezetünkre:


  • Igen kiemelkedő szerepet játszanak az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetünkben történő felszívódásának
  • A bioflavionodok szedése C vitaminnal együtt, felerősítik egymás hatását
  • Ezenkívül igen hatásos allergiás (antiallergiáns) tünetek kezelésére, enyhítésére
  • Emellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is vannak
  • Továbbá a Bioflavionodok felelősek a vérfalaink erősségéért, szilárdságáért
  • Hozzájárul a kötőszövetek egészségéhez
  • Baktériumölő, és keringésserkentő hatásuk van
  • Az epe működésében is szerepet játszanak, segítik azt, és csökkenti a koleszterinszintet
  • Megakadályozzák a fogínyvérzést, kezelni lehet vele a herpeszt
  • A belső fül gyulladása, betegsége miatt fellépő szédülést gátolja
  • Segítenek a Bioflavionodok az ödéma kezelésében
  • Sérülések esetén, (beszélünk itt most a sportsérülésekről) csökkentik a vérzéseket, és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak
  • Csökkentik a Bioflavionodok a trombózis veszélyét és az érelmeszesedés kockázatát
  • Meggátolják számos gomba, vírus, és baktérium túlzott, kórós elszaporodását
  • Kedvezően befolyásolják a zsír- és a koleszterin anyagcserét, valamint az enzimrendszerek működését

L vitamin - bioflavonoidok természetes előfordulási formái:

Citrusfélék mint például citrom, narancs, grapefruit, emellett a csipkebogyó, sárgabarack, cseresznye, szeder, fekete ribizli, szőlő, szilva, paprika,

Ajánlott napi beviteli mennyiség:
C vitaminnal fordul általában elő, így megfelelő c vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett nincs szükség figyelni a napi beviteli mennyiséget.

T vitamin - troxerutin

A T vitamin troxerutin-ról, eddig annyi ismert, hogy csökkenti az ödéma okozta tüneteket és emellett fontos szerepet tölt be a vérzékenység megakadályozásában.

Az orvostudomány még nagyon keveset tud erről a vitaminról, a javasolt napi felvételi mennyiséget, adagot pedig még nem határozták meg emiatt.

Megtalálható a T vitamin a tojás sárgájában, és a szezámmagban is

U Vitamin

U Vitamin hatása a szervezetünkre:

  • Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását
  • Megelőzi illetve megszünteti a külső és a belső gyulladásokat egyaránt
  • Gyógyítja a cukorbetegséget is, tüneteit enyhíti
  • A külső és a belső fekélyeket hegmentesen szünteti meg
  • Csillapítja a Craisfeld-jacobs kór tüneteit is
  • Nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél
  • Gyógyítja az aranyeret
  • Segíti, erősíti az immunrendszert
  • Megszünteti a genitáliák bakteriális megbetegedéseit
  • Gyengíti az alkohol- és a kábítószer függést, így ilyen esetekben mindenképp fokozott a beviteli mennyiség, melyet természetesen orvos ír elő
  • A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti fel
  • Kondicionálja a legyengült szervezetünket

U Vitamin természetes előfordulási helye:

Az U vitamin leginkább a nyers káposztában fordul elő természetes formában.

U Vitamin napi ajánlott mennyiség bevitele:

A tudósok által nem megállapított.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 2
Heti: 13
Havi: 7
Össz.: 115 237

Látogatottság növelés
Oldal: Vitaminok
EZ JÓ - © 2008 - 2024 - ezjo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »