Hozzávalók:
80 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás
Elkészítés:
3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítottam a formából a sütőpapíros tepsire és addig pirítottam míg a szalonna nem kapott egy kis színt.
Tanácsok:
Ha kihült könnyebben lehet szeletelni!
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
30 dkg cs.mell filé
30 dkg pu. mell filé
30 dkg sertés comb
görög füszerkeverék
olaj
hagyma
fokhagyma
uborka
és bármilyen idény zöldség
burgonya
Elkészítés:
a 3 féle husit ceruza vastagságura szeletelem, a görögfüszerkeverékkel kis olajjal bepácolom, majd hagyom állni, legjobb lenne 1 éjszakát.
olajon átpiritjuk a hust, addig amig meg nem fő, és pirul. tulajdonképpen ennyi
vékony csikokra vágom a hagymát és a többi zöldséget, joghurtos salátaöntettel nyakon öntjük.
megsütjük a hasáb burgonyát
Tanácsok:
aki nem fogyózik, az eheti pitában is és sült krumplival, igaz akkor egy kisebb kalória bomba lesz, de mivel egyszerünk élünk.....
jó étvágyat hozzá
Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
Hozzávalók:
16 dkg liszt,18 dkg sajt,12 dkg vaj,3 t.sárgája,2 ek.tejföl,reszelt sajt,és p.paprika a tetejére.
Elkészítés:
A lisztet,a reszelt sajtot,a vajat,a 2 t.sárgáját,1 ek.tejfölt és egy kevés sót összegyúrunk,kétszer kinyújtjuk,mint a vajas tésztát-,és hideg helyre tesszük.Egy óra múlva 1/2 cm vastagra nyújtjuk.Összekeverünk 1 t.sárgáját 1 kanál tejföllel,és az egész tésztát bekenjük.Reszelt sajtot összevegyítünk egy kevés p.paprikával,meghintjük vele a tésztát,és egyenlő hosszúságú rudacskákra vágjuk.Tepsibe rakjuk,és közepes meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Hozzávalók:
20 darab sós (kukoricalisztbõl sütött) palacsinta, 20 dkg fõtt szárnyashús, 10 dkg póré, 10 dkg paradicsom, 10 dkg kukorica, 2 dkg vaj, fél citrom leve, 1 csomó metélõhagyma, só, bors, chili.
Elkészítés:
Egy serpenyõben vajat olvasztok, abban megpárolom a kakrikákra vágott pórét, a kukoricát, az apróra vagdalt húst, az apróra vágott paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, azróra vágott snidlinggel és megöntözöm citromlével. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltöm meg, feltekerem és egy kivajazott tuzálló formába teszem. 10 percre betolom a forró sütõbe. Forrón tálalom.
Hozzávalók:
# 1 érett banán
# 1 dl ananászlé
# 1,5 dl csésze fagyasztott ananászlé
# 5 cl sűrű kókusztej
Elkészítés:
A karikára vágott banánt és a többi hozzávalót turmixgépben jól összezúzzuk, pépesítjük. Nagy borospohárba töltjük és ízlés szerint (banánkarika, ananászlevél, cseresznye) díszítjük.
Hozzávalók:
1/2 kg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dl tej
4 dkg vaj (olíva olajat lehet helyette)
2 teáskanál só
2 teáskanál gyümölcscukor v. édesítő
2 evőkanál tejföl
1 tasak szárított élesztő
Elkészítés:
Én kenyérsütőben szoktam keleszteni, de kb. 1 óra alatt megkel. Lisztezett deszkán kinyújtom kb. fél ujjnyi vastagra, s 10x10 négyzeteket vágok belőle, majd azt átlósan félbevágom. A háromszögeket feltekerem, ebből lesz a kifli. Zsömihez meg nem kell nyújtani, én tenyérnyi darabokból gombócokat formálok. kivajazott tepsibe teszem, nem túl szorosan, mert még keleszteni kell kb. 20 perc. Sütőt 240 fokra előmelegítem, 5 percig sütöm, majd 200 fokra mérsékelem s ott további 15 percig sütöm. S kész. Ebből lehet kenyeret is sütni.
Hozzávalók:
Fél kg borjúcsülök,
15 dkg sárgarépa,
8 dkg zeller,
5 g ecetben eltett tárkonylevél,
10 dkg citrom,
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
6 dkg vaj, vagy margarin,
5 dkg liszt,
2 dkg só.
Elkészítés:
A borjúcsülköt kb 2 centis kockákra vágom. Megmosom, majd felteszem 1,5 liter hideg vízzel. Mikor felforrt, leszedem a habját , hozzáadom a tisztított és kockákra vágott zöldséget, enyhén sózom és a citromlé felével ízesítem.
Közepes lángnál készre főzöm.
A vajból, vagy margarinból és a lisztből világos rántást készítek. Mikor a rántás kissé kihűlt, elkeverem a tejföllel és a tejszínnel, majd hozzáadom a leveshez. Újra felforralom.
A végén finomra vágott tárkonylevéllel, némi tárkonyecettel és a maradék citromlével pikánsra fűszerezem. Ha szükséges utánsózom.
Hozzávalók:
40 dkg lencse
2 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 kiskanál reszelt vöröshagyma
só
körömnyi citromhéj
Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk.
Tanácsok:
Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt.
Hozzávalók:
6 cl Pearl Pomegranate Vodka
1.5 cl baracklikőr
3 cl ananászlé
3 cl cranberry juice
Champagne a feltöltéshez
Elkészítés:
Sékerben rázzuk össze az alapanyagokat a champagne kivételével, szűrjük martinis pohárba, majd a tetejét locsoljuk meg pezsgővel.
Hozzávalók:
1kg reszelt burgonya,annyi liszt hogy lágy masszát kapjunk,1db tojás,2 gerezd foghagyma,só,bors,tetszés szerint üveges szeletelt gomba.
Elkészítés:
Ezen alapanyagokat összedolgozzuk és evőkanálnyi adagokat szaggatunk a forró olajba,pirosra sütjük.
Tanácsok:
Önmagába és köretnek is nagyon finom.
Hozzávalók:
3 dl tejszín
1 kis doboz lecsöpögtetett ananászkonzerv
1,5 dl ananászlé
5 dkg porcukor
1 evõkanál citromlé
csipetnyi só
Elkészítés:
Turmixgép poharába tesszük az ananászdarabkákat. Rászórjuk a sót és a cukrot, majd a citromlével megöntözve pépesre zúzzuk. Ezután hozzáöntjük a tejszínt valamint az ananászlevet, és addig keverjük, amíg habos, egynemû masszát nem kapunk. A fagylaltgép tartályába beöntjük és megfagyasztjuk. (Cukor helyett kevés mézzel is készíthetjük, de arra vigyázzunk, hogy ne édesítsük túlságosan, mert pikánsnak kell lennie.)
Hozzávalók:
1kg krumpli
6 tojás
0,5 kg filézett hal mélyhűtött
20 dkg gomba
1 citrom leve
1 nagy tejfől
só,bors, izlés szerint vegeta és petrezselyem
olaj,reszelt sajt
Elkészítés:
A burgonyát és a tojást a szokásás módon megfőzükk majd mepucoljuk és karikára vágjuk.A halat felolvasztjuk citromlével meglocsoljuk és 1 óráig pácoljuk.Aztán olajon a halszeleteket hirtelen megsütjük(mig kérget kap).A gombát olajban addig pároljuk mig a leve elfő izsitjük sóval és borssal.Tűzálló tálat kivajazunk és rétegesen lerakjuk az anyagokat:krumpli,hal,gomba,tojás addig mig a hozzávalókból tart közben izesitjük sóval,borssal,vegetával.Tetejét megkenjük tejföllel és reszelt sajtot és petrezselymet szórunk rá.Sütőbe pirosra sütjük.
Tanácsok:
A halat előtte való napon ki lehet olvasztani,nedvességet felitatni és citromlében pácolni.
Vasárnapi ebédnek szoktam késziteni jól lehűtött gyümölcslevessel.
Hozzávalók:
2 kisebb baguette,
4 szelet sonka,
1 körte,
2 evőkanál Rama Harmónia,
1 közepes avokádó,
1 kávéskanál mustár,
fél citrom,
só és frissen őrölt bors.
Elkészítés:
A sonkákat hideg teflonserpenyőbe téve, kis tűzön minkét oldalukon megpirítjuk, aztán konyhai papírtörlőn leszárítjuk.Az avokádót félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcs húsát kanállal kikapargatjuk. Villával egy kisebb tálban összetörjük, elkeverjük a margarinnal és a mustárral, a citrom levével, végül sózzuk-borsozzuk. A körtét megmossuk, mahgázát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Jöhet az összeállítás; a baguetteket félbevágjuk, megkenjük mindkét oldalát az avokádós krémmel, rásoroljuk a körteszeleteket, és megkoronázzuk a ropogós sonkával. Lezárjuk a szendvicset és csomagolhatjuk is.